rubbostubb.nu

Entreprenadtjänster och företagande

Ta hand om din skog

Som skogsägare behöver du sköta din skog, det kommer man inte undan. Det är en bra investering, men kräver mer pengar och tid än aktier eller bostadsrätt. 

Röjning

När man röjer skog, tar man bort de största och äldsta träden. Dessa kan man sedan sälja vidare till olika industrier beroende på hur stort bestånd som röjs. Man vill uppmuntra de yngre och mindre träden att frodas och växa sig stora. Det är så klart en långsiktig investering, eftersom det tar många år för träd att växa, men en röjd skog ger alltid högre avkastning än en oröjd när det är dags för gallring. 

Gallring

Det här låter lite som tvärtemot röjningen, men de arbetar i symbios med varandra. När man gallrar tar man bort mindre och sjuka träd till förmån för de starka och friska. Detta är på grund av att alla träd har inte samma värde. Detta handlar lika mycket om din egen ekonomi som skogens hälsa. Man tar bort sjuka träd så de inte infekterar andra och de små träden som tar viktig näring men saknar värde. 

För att utföra dessa saker behöver man alltid stora skogsmaskiner till hjälp. Det är varken effektivt eller säkert att ta hand om skogen själv, utan säkra verktyg. Skogsmaskiner kan man hyra in under röjnings- eller gallringssäsongen. Men är man privatperson tjänar man nog mer på att anlita entreprenörer som gör jobbet åt en. Innan man själv har lärt sig hur skogsmaskinen fungerar har man redan börjat förlora pengar. Som nybörjare tar allting även längre tid, så i slutändan kanske säsongen blir dubbelt så lång eftersom man inte har ett helt team med experter som gör jobbet. 


Designed by Ali Han