rubbostubb.nu

Entreprenadtjänster och företagande

Sköt ditt skogsbruksföretag med datorn

Att äga skog är för många en livsstil. Förutom att vara ett stort nöje så innebär det även stora ekonomiska möjligheter och ett stort ansvar. Nedan finner ni tre olika tips på hur man kan förbättra sitt skogsbruk med hjälp av elektroniska medel. 

Karta över fastigheten

Oavsett om man rör sig ute i skogen eller sitter hemma vid datorn och ser över sin skog så finns det idag otroligt bra verktyg att ta del av. Geodatan man kan behöva i form av flyg och satellitbilder samt till exempel fastighetsgränser kan man köpa direkt från lantmäteriet eller någon av deras återförsäljare. Detta används sedan i din kompatibla mjukvara för att ge dig en aktuell översikt över din fastighet. Med en surfplatta får du detta även om du är ute i skog och mark lång från elnät och mobiltäckning.

Vid anställda

Om man driver ett större skogsbruk och har anställda så innebär det en hel del extra administration. Löner och många andra aspekter skall varje månad kontrolleras och administreras för att allt skall vara rätt och riktigt och företaget inte skall betala ut för mycket. 

En del som där ofta kan ställa till stor förvirring är sjukfrånvaron. Dels så är det lätt att missa viktig information och organisera eventuell ersättare eller vikarie. Som tur var finns det sätt att göra det hela enklare. Med ett system så minimerar man möjligheterna att göra fel. Man får påminnelser för de uppföljningar som behöver göras och all information man behöver gällande sjukskrivningen samlas på ett och samma ställe. 

Räkna ut värdet

Att räkna ut värdet av din skog är inte alltid det enklaste. Det krävs mycket data om växtligheten. Bland annat vilken blandning det är av olika träarter samt hur tillväxten av dem är. För att förenkla det hela så finns det dock som tur även här färdiga tjänster. Med hjälp av värdeindikatorn på Norra.se så kan man inte bara förenkla beräkningen med de värden man själv har tagit fram utan även beräkna på snittvarden i de områden skogen befinner sig. Detta ända ner på försämlingsnivå. 

Allt man behöver ange är alltså hur stor del produktiva skogsmarken är i hektar för att få en uppskattning på dess värde. 


Designed by Ali Han