rubbostubb.nu

Entreprenadtjänster och företagande

Personalutrymmen - gör ni rätt?

Som chef har du yttersta ansvaret för arbetsmiljön på företaget. Det handlar till viss del om företagskulturen och säkerhet men även om de olika personalutrymmena som krävs. 

Vilorum

För mindre företag kan man använda ett omklädningsrum även som vilorum eller ställa in en soffa i matsalen för dem som behöver ta en paus. Om företaget har över 50 anställda kan det dock behövas ett separat rum där personal kan få vara i fred och vila. 

Ett vilorum ska innehålla en möbel man kan ligga på såsom en soffa eller säng. Det ska gå att mörklägga rummet och det ska helst ha en dörr. Pågår det skiftarbeten eller långa raster borde ni ha vilorum för fler än en person. Mellan skift eller under en lång lunch kan det vara skönt för anställda att ta igen lite sömn innan nästa pass.

Toaletter

Det ska generellt finnas en toalett för var 15:e anställd och även om inte alla toaletter behöver uppfylla alla krav måste det finnas åtminstone en som är anpassad för funktionsnedsättningar. Det betyder att toaletten måste vara tillräckligt stor för att en rullstolsbunden ska kunna ta sig in och vända på sig. Den måste vara tillgänglig från bottenplan eller via hiss. 

En toalett på ett företag behöver också annan utrustning än hemma med större tvåldispenser, pappershandukar eller kanske en lufthandtork.

Kök

Ett kök på ett företag ska vara fullt utrustat. Det duger inte med ett kylskåp och en micro om det är ett kök som används dagligen av personalen. Det ska helst finnas en spis och ugn samt redskap för att laga mat. Det ska finnas tallrikar, glas, muggar och bestick som räcker till alla anställda. Detta kan ni sedan komplettera med kaffemaskin, soda streamer, tekokare och så vidare. 


Designed by Ali Han