rubbostubb.nu

Entreprenadtjänster och företagande

Byta jobb

Har vi inte alla gått i tankarna på att byta jobb och få göra något annat? Särskilt om man varit en längre period på en arbetsplats. Förr stannade folk en livstid på ett arbete, och kanske avancerade inom företaget. Men har du tröttnat på att köra maskiner är det kanske dags att se sig om efter ett annat förarjobb – varför inte som lokförare?

Krav för att arbeta som lokförare

Precis som med alla andra jobb så finns det grundläggande krav som du måste uppfylla. Du måste vara minst 20 år gammal och ha gått ut gymnasiet med godkänt i ämnena matematik, svenska och engelska. Det krävs intyg från läkare och psykolog, båda behöriga, att du är lämplig för yrket både fysiskt och psykiskt. Sen måste du ha genomfört utbildningen för lokförare och ha intyg om yrkeskompetensprov som ska vara godkända.

Yrkesutbildningar

När man som vuxen känner att man vill växla bana och jobba med något annat en det man gör idag finns det en hel del valmöjligheter med vuxenutbildning och yrkesutbildning. När du vill bli lokförare kan du antingen söka till en yrkesutbildning, vilken tar mellan 1-1,5 år beroende på var du studerar eller så kan du ta en provanställning hos ett tågbolag som till exempel SJ. Tågbolagen erbjuder egen utbildning men dessa tjänster beror helt på om de är i behov av vissa kompetenser.

Yrkesutbildningen är studiemedelberättigad men det tål att tänkas på att det är en hel del utgifter för läkarundersökningar, kurslitteratur, intyg bland annat.


Designed by Ali Han